![krupnik magdy gessler](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/krupnik-magdy-gessler.jpg)
Krupnik to zupa, którą znamy od niepamiętnych lat. Dość często trafia na nasze stoły, ponieważ jest prosta w przygotowaniu i wyśmienita. Do tego świetnie rozgrzewa organizm i jest zdrowa. Ta wersja krupniku jest jedyna w swoim rodzaju, a jej smak na długo zapada w pamięć. Wszystko za sprawą 1 składnika.
Krupnik towarzyszy nam przez cały rok, ale to właśnie zimą czerpiemy z niego najwięcej. Zupa nas rozgrzewa, syci i dodaje sił. Warto gotować ją nie tylko od wielkiego dzwonu, ale znacznie częściej. Ten przepis Magdy Gessler z pewnością cię do tego zachęci. Tradycyjna zupa z kaszą jęczmienną wzbogacona o sok z kiszonych ogórków będzie nową gwiazdą w twojej kuchni i zagości w niej na stałe.
Ogórki kiszone, jak i inne produkty fermentowane, to zdrowe urozmaicenie naszej diety. Zawierają bakterie kwasu mlekowego, sole mineralne i witaminy z grupy B. Poprawiają odporność i zbawiennie wpływają na układ trawienny. Podobne właściwości ma sok z kiszonych ogórków. Dodany do krupniku zrewolucjonizuje jego smak. Sprawdź przepis Magdy Gessler na krupnik z dodatkiem wody spod ogórków.
Przepis Magdy Gessler na krupnik
Lista składników:
● 100 g kaszy jęczmiennej,
● 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego,
● 2 marchewki,
● 2 kiszone ogórki
● 1/4 selera korzeniowego,
● 3 ziemniaki,
● 1 pietruszka,
● 2 łyżki masła,
● 2 ziarna ziela angielskiego,
● 1 liść laurowy,
● pieprz i sól do smaku
● świeży koperek.
Wykonanie:
Zagotować bulion w garnku (jeśli jest robiony od początku, to sięgnąć po drób oraz jarzyny, tj. seler, pietruszka i marchew).
Kaszę przepłukać na sitku pod kranem, wrzucić do gorącego wywaru i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Ziemniaki i resztę warzyw korzeniowych obrać i pociąć w kosteczkę, dorzucić do garnka i gotować następny kwadrans, aż składniki zmiękną.
Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a po chwili przesmażyć na maśle. Wrzucić je do bulionu tuż przed końcem przyrządzania zupy. Doprawić ją pieprzem i solą wg uznania. Podawać z pokrojonym drobno koperkiem.
Dlaczego warto dodać do krupniku sok z kiszonych ogórków?
Dzięki wodzie spod ogórków krupnik będzie wyrazistszy i nabierze bardziej wyrafinowanego smaku.