Obierz 4 sztuki i dodaj do słoików. Ogórki po warszawsku będą miodzio
Każdego roku robisz weki? Jeśli tak, to przepis na ogórki po warszawsku nie może cię ominąć. To prawdziwa perełka wśród wszystkich przetworów. Warzywa wychodzą chrupiące i smakowite. Sprawdzą się rewelacyjnie jako przystawka lub dodatek do potraw. Polecamy recepturę na warszawskie ogórki wszystkim tym osobom, które lubią proste przetwory do przygotowania w mgnieniu oka.
REKLAMA
Bogactwo smaku zamknięte w słoiku. Ogórki warszawskie zachwycą smakiem
Ta wersja ogórków jest łatwa do przyrządzenia, a składników nie jest zbyt wiele, co wcale nie oznacza, że smak jest mało urozmaicony. Wręcz przeciwnie. Dzięki cebuli ogórki są wyrazistsze i jeszcze lepsze. Zalewę przyrządza się tak samo łatwo.
Receptura na ogórki po warszawsku jest znana wielu pokoleniom i nadal cieszy się uznaniem. Przetwory udają się za każdym razem. Sprawdź ten przepis na ogórki. Gdy tylko go wypróbujesz, z innych nie będziesz chciał korzystać.
Prosty przepis na ogórki po warszawsku
Składniki na 8 słoików:
ogórki
14 ząbków czosnku
6 gałązek koperku
3 marchewki
4 cebule
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
REKLAMA
Przygotowanie:
Krok 1
Płuczemy ogórki i resztę warzyw. Cebulę i marchewkę obieramy. Tę pierwszą kroimy w piórka, a korzeń w talarki. Czosnek tylko obieramy z łupiny. Warzywa przekładamy do słoików. Wcześniej je starannie wyparzamy.
Krok 2
Przyrządzamy zalewę z wody, soli, cukru i octu – po zagotowaniu zalewamy ukropem składniki w słoikach. Naczynia zakręcamy i gotujemy przez 10 minut. Ogórki po warszawsku stawiamy wieczkiem do dołu, czekając, aż ostygną.