REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZrobiłam na próbę oponki bananowe z tego przepisu. Coś wspaniałego!

Zrobiłam na próbę oponki bananowe z tego przepisu. Coś wspaniałego!

oponki
fot. screen Youtube / Yeast Mode

Banany to świetny dodatek do deserów. Ponieważ mamy końcówkę karnawału, to warto wykorzystać je do zrobienia ciast, pączków czy oponek. Te ostatnie są naprawdę rewelacyjne i łatwo zrobisz je w domu. Pięknie wyrastają dzięki drożdżom, a do tego cudownie smakują. Trudno o lepszy deser w tłusty czwartek, ale można też serwować je na inne okazje. Wypróbuj przepis na drożdżowe pączki bananowe.

REKLAMA

Każdy, kto uwielbia słodycze, pokocha też oponki bananowe

Jeśli od czasu do czasu pozwalasz sobie na dozę jedzeniowego szaleństwa lub rozpieszczasz swoją rodzinę domowymi wypiekami, zrób pączki z dziurką w środku. Z pewnością ci posmakują i zaliczysz je do swoich ulubionych łakoci, a bliscy będą cię prosić, abyś smażył je codziennie. Oponki bananowe to alternatywa dla standardowych oponek serowych czy pączków z różą.

Przepis na bananowe oponki drożdżowe

Lista składników:
» 300 – 350 g mąki orkiszowej typ 500 + odrobinę do podsypania,
» 2 dojrzałe banany (ok. 200 g),
» 1 łyżka masła (rozpuszczonego),
» 15 g świeżych drożdży (bądź 4 g suchych),
» 100 ml mleka (ciepłego),
» pół łyżeczki cynamonu,
» 1/4 łyżeczki soli,
» 1 jajko,
» olej do smażenia,
» ksylitol do obtaczania.

Sposób wykonania:
Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut.

REKLAMA

Na ciasto: banany miksujemy blenderem na aksamitną masę, dodajemy do nich płynne masło, jajko, cynamon i sól. Przekładamy mąkę i zaczyn, po czym wyrabiamy ręcznie ciasto przez ok. 8-10 min. Musi być sprężyste i delikatnie się kleić. Umieszczamy je misce i okrywamy szmatką, odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Później rozwałkowujemy masę na grubość ok. półtora cm. Przy pomocy np. szklanki wycinamy okręgi. W każdym z nich robimy mniejszy otwór np. kieliszkiem.

Oponki powinny jeszcze odpocząć, więc okrywamy je szmatką i czekamy 20 minut.

Rozgrzewamy na patelni lub w garnku olej do temperatury 170 st. C. i smażymy oponki partiami z obu stron, aż się zezłocą.

REKLAMA

Talerz wykładamy ręcznikiem kuchennym i umieszczamy usmażone oponki. Maczamy każdą sztukę w ksylitolu lub ozdabiamy w inny sposób.

Czytaj też: Najlepsze faworki na piwie zrobisz tylko z 4 składników. Poznaj ten przepis

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA