faworki na piwie
fot. screen Youtube / Słodki Blog

W nadchodzący tłusty czwartek 2022 wiele osób będzie ochoczo zajadać się nie tylko kultowymi pączkami, ale również faworkami. Te słodkie kokardki oprószone cukrem pudrem nie jest wcale tak trudno zrobić. Mamy dla was recepturę na puszyste i miękkie faworki na piwie, które udadzą się nawet kucharzom – amatorom.

Faworki, znane też jako chrust, to przepis, po który sięgamy najczęściej w okresie karnawału. Mamy dla was zatem podpowiedź, jak przygotować je łatwo i szybko. Jeśli dodacie do nich piwo, ubijanie ciasta będzie zbędne. Jest to jednocześnie mniej kaloryczny wariant niż słodkości przygotowywane na śmietanie.

Pyszne faworki na piwie – przepis

Lista składników:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka zimnego masła
pół szklanki zimnego, jasnego piwa

Dodatkowo:
cukier puder do posypania gotowych faworków
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na początku przesiej mąkę i dodaj do niej resztę składników: piwo, masło i żółtka. Wszystko wymieszaj najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękoma, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsyp blat mąką, a następnie rozwałkuj ciasto dość cienko (na ok. 1,5 mm), pokrój je na prostokąty, a na ich środku zrób nacięcie. Złap za jeden koniec ciasta, wywiń je przez środek, aby wyszła kokardka. Chrust wrzucaj na rozgrzany w garnku olej.

W trakcie smażenia faworki nie powinny się wzajemnie dotykać. Gdy się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Usmażone wyjmij za pomocą cedzaka na rozłożony ręcznik papierowy.

Przygotowując chrusty na piwie, pamiętaj o tych zasadach:
-wszystkie składniki na faworki muszą być zimne,
-nie smaż faworków, gdy ciasto jest ciepłe (możesz schłodzić je w lodówce),
-korzystaj zawsze z szerokiego garnka, a olej rozgrzewaj na niewielkim płomieniu – w przeciwnym razie chrust może się spalić.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę