
Żurek często gości na stołach Polaków w Wielkanoc. Ma wyjątkowy smak, a jego przygotowanie jest nie lada sztuką. Warto odkryć wszystkie tajniki tej tradycyjnej potrawy. Z tym przepisem zrobisz żurek, który będzie zachwalać cała rodzina.
Większość Polaków przepada za żurkiem. Szlachetna zupa syci i ma wielu amatorów. W dodatku niektórym przywołuje na myśl dziecięce lata, gdy gotowała ją mama lub babcia. Teraz żurek przygotujesz tak jak zawodowy kucharz. Wrzucisz go garnka 1 składnik, a wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek.
Tajemnym dodatkiem do żurku są grzyby suszone. Należy je dodawać z umiarem, bo inaczej można przesadzić i zupa, która miała być żurkiem, będzie grzybową. Ile grzybów dodać? Robotę zrobią zaledwie 2 sztuki (np. borowiki). Nadadzą bulionowi głębi i ulepszą jego smak. Takiego dania nie powstydziłby się żadna ekskluzywna restauracja. Nie musisz czekać do świąt Wielkanocnych, aby go skosztować. Możesz go ugotować nawet jutro.
Przepis na żurek z suszonymi grzybami
Składniki:
» 1 l bulionu jarzynowego lub drobiowego,
» 1,5 l zakwasu na żurek,
» 100 g wędzonego boczku,
» 300 g surowej białej kiełbasy,
» 2-4 suszone grzyby,
» 4 ziarna ziela angielskiego,
» 2 liście laurowe,
» pieprz i sól do smaku,
1 łyżka majeranku,
» 1 cebula,
» 2 ząbki czosnku,
» jajka na twardo do podania.
Wykonanie:
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez pół godziny lub dłużej. Potem gotujemy je do czasu, aż zmiękną (wody nie zmieniamy).
Boczek tniemy w kosteczkę i smażymy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i szklimy.
W sporym garnku gotujemy wywar jarzynowy lub drobiowy. Przekładamy boczek z patelni, ugotowane grzyby (+ woda), ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy przez ok. 20 min, później wlewamy zakwas i zagotowujemy zupę, pilnując, by nie zaczęła wrzeć.
Wrzucamy majeranek i przeciśnięty czosnek, a także pieprz i sól wg uznania. Gotowy żurek z grzybami podajemy na ciepło z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!