
Desery to konieczność na stołach wielu Polaków, a sernik jest szczególnie lubiany i doceniany przez miłośników łakoci. Nie za tłusty, nieprzesłodzony i bogaty w białko, bo główny bohater – twaróg, ma go mnóstwo. Ciasto wszędzie się pojawia – imprezy, spotkania rodzinne, wesela, czy przyjęcia imieninowe są świętowane z udziałem pysznego sernika. Tym razem możesz go zrobić w nieco innej wersji. Poznaj cudny przepis Heni Foks na sernik Karczmarza.
Wariacji na temat sernika jest bez liku. Z rodzynkami i bez rodzynek, pieczony i na zimno, na spodzie z ciasta kruchego, bez spodu. Sernik Karczmarza to genialne połączenie kruchego ciasta, dżemu, masy serowej i ciasta kakaowego. Przepis nie jest wcale czasochłonny ani trudny. Każdy, kto choć raz piekł sernik, podstawowe umiejętności już nabył, wiec teraz będzie z górki.
Przepis Heni Foks na sernik Karczmarza
List składników:
▪1,5 szklanki mąki
▪pół szklanki cukru
▪2 łyżki kwaśnej śmietany
▪1 jajko
▪100 ml oleju
▪1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪1 spora łyżeczka kakao
Masa serowa
▪4 jajka
▪1 kg sera z wiaderka
▪1 budyń 40 g
▪100 ml oleju
▪100 ml mleka
▪3 łyżki kaszy manny
▪1 szklanka cukru
▪4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i jajko. Dodaj olej i wyrabiaj składniki na gładkie ciasto. Podziel je na dwie nierówne porcje. Małą połącz z kakao, a dużą wylep spód blaszki o wymiarach 17 cm x 27 cm wyłożonej pergaminem.
Masa serowa: miksuj jajka z cukrem na pulchną masę, przełóż twaróg, budyń w proszku i kaszę. Dodaj po 100 ml oleju i mleka, starannie mieszaj.
Na cieście w formie rozprowadź konfiturę. Na nią wyłóż twarogową masę, a na niej kawałki ciasta kakaowego. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez 60 minut. Smacznego.
Polecamy też przepis na sernik krakowski i sernik wiedeński.

