
Rosół to król polskich stołów. Pachnący i intensywny w smaku bulion jest lubiany przez starsze i młodsze pokolenia. Zazwyczaj podaje się go na niedzielny obiad w święta, ale miłośnicy tej potrawy nie muszą czekać na nią do niedzieli. Smakiem pysznego rosołu można cieszyć się nawet w środku tygodnia. Niezbędnym dodatkiem do niego jest makaron, ale zamiast zwykłych nitek warto sięgnąć po orzo.
Świeży akcent w rosole. Każdy, kto spróbuje, będzie prosił o dokładkę
Ostatnimi czasy modne stały się eksperymenty kuchenne. W przypadku rosołu modyfikacja może dotyczyć dodatków. Tym razem zamiast ziemniaków czy standardowego makaronu warto zaserwować do zupy orzo.
Orzo to drobny makaron, który doskonale pasuje do wielu dań. Rosół z tym dodatkiem wygląda ciekawiej i jest treściwszy. Tradycyjne nitki mogą się kleić po ugotowaniu, a w przypadku orzo, tego problemu nie ma.
Przepis na rosół z makaronem orzo
Składniki:
▫︎ ok. 3 litry wody,
▫︎ 1 kg kurczaka (+ kawałek indyka lub wołowiny),
▫︎ 1 cebula (opalona nad ogniem),
▫︎ 1 pietruszka,
▫︎ 1/4 selera,
▫︎ 2 marchewki,
▫︎ sól i pieprz do smaku,
▫︎ 4 ziarna ziela angielskiego,
▫︎ 2 liście laurowe,
▫︎ 1-2 gałązki natki pietruszki,
▫︎ 100 g makaronu orzo.
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i umieść mięso, gotuj na średnim gazie. Gdy wywar zacznie wrzeć, usuń z jego powierzchni pianę. Potem włóż do garnka seler, pietruszkę, marchewkę i opaloną cebulę. Wrzuć przyprawy: sól, ziele i liście, gotuj rosół na niewielkiej mocy ognia przez minimum 2-3 godziny.
W drugim garnku ugotuj makaron orzo. Wrzuć go na wrzącą, osoloną wodę i gotuj wg wskazówek na paczce (zwykle nie dłużej niż 10 minut). Makaron odsącz i odstaw.
Gdy zupa się ugotuje, wyciągnij z niej jarzyny i mięso. Rosół przecedź przez sitko. Do klarownego wywaru przełóż miękki makaron. Danie dopraw do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Smacznego.