
Kubuś to obłędnie smaczne ciasto, które uświetni wszelkie okazje. Sprawdzona, domowa receptura, aż prosi się o wypróbowanie. Deser składa się z trzech lekkich i puszystych warstw, a wśród nich najważniejsza jest środkowa – zawiera wszystkim dobrze znany pomarańczowy sok o takiej samej nazwie co wypiek. Pokochasz ten banalny przepis na ciasto Kubuś.
Błyskawiczna przekąska na majówkę
Gdy na dworze robi się cieplej, nikt nie ma ochoty przez długi czas siedzieć w kuchni. Ten przepis na ciasto Kubuś warto mieć wtedy w zanadrzu. Jest łatwy do zrobienia i składa się z 3 warstw: biszkoptu, masy z sokiem typu Kubuś i kremu z mascarpone. Powstaje szybko, a goście za każdym razem go zachwalają.
Przepis na ciasto Kubuś
Składniki:
Biszkopt
1/3 szklanki cukru kryształu
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa pomarańczowa
1 litr pomarańczowego napoju typu Kubuś
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)
Masa biała
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany 30% lub 36%
2 torebki śmietan – fixu
3-4 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek i te pierwsze miksuj na sztywno, a tuż przed końcem ubijania dodawaj cukier. Do powstałej piany dodaj żółtka, obydwie mąki i proszek do pieczenia, mieszaj szpatułką.
Przelej masę do okrągłej formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej pergaminem, wygładź i wstaw do piekarnika. Biszkopt powinien się piec w temperaturze 180℃ przez ok. 25 minut. Odstaw go do wystudzenia. Potem odwróć placek na opak, usuń papier i ponownie umieść w blaszce.
Ok. 200 ml soku typu Kubuś wlej do miski i roztapiaj w nim proszki budyniowe. Resztę soku zagotuj w garnku. Późnej wlej do niego płyn z budyniami i mieszaj na gładki krem. Ściągnij go z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia. Rozprowadź go na cieście biszkoptowym.
Zimną kremówkę umieść w naczyniu razem z mascarpone i cukrem pudrem, ucieraj robotem na gesty krem. Przed końcem mieszania wsyp fixy. Gotową masą przykryj warstwę pomarańczową. Wierzch deseru udekoruj czekoladą startą na większych oczkach tarki i włóż go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Spróbujesz i od razu pokochasz. Ciasto Milenka jest lepsze niż torty z cukierni