
Ciasto ucierane czy rolada to pierwszy wybór, gdy myślimy o deserze z truskawkami. Obie propozycje przyciągają do siebie rzeszę chętnych. Tak samo będzie w przypadku kremu truskawkowego, który zrobisz kilka razy szybciej niż pieczone ciasta. Po ciężkostrawnych posiłkach lekki śmietankowo-truskawkowy krem będzie wprost idealnym pomysłem na deser.
Każdy, kto spróbuje tego deseru, potwierdzi, że truskawki najlepiej smakują z bitą śmietaną. Letni smak i zapach kremu zapada w pamięci na długo. Podany w ozdobnych pucharkach będzie hitem letnich imprez i nie tylko. Koniecznie poznaj przepis.
Przepis na pyszny krem truskawkowy
Składniki:
• 400 g truskawek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka żelatyny
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Truskawki myjemy i odsączamy. Z każdej sztuki usuwamy szypułkę i owoce wrzucamy do naczynia. Blendujemy je na mus o gładkiej strukturze, a następnie bierzemy sitko i przecieramy go. Usuniemy małe nasiona owoców, a mus zyska większą aksamitność. Dodajemy do niego łyżeczkę soku cytrynowego i cukier.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą (ok. 2 łyżki) i podgrzewany do roztopienia, a potem ją schładzamy.
Kremówkę miksujemy na sztywno. Do żelatyny przekładamy trochę musu truskawkowego, mieszamy i przekładamy do reszty musu. Dodajemy go do ubitej na sztywno śmietanki, łączymy łyżką.
Napełniamy kremem szklane pucharki ozdobne i umieszczamy deser w chłodziarce. Po kilku godzinach powinien być już dobry. Dekorujemy go wg własnych upodobań np. listkami świeżej mięty.
Zobacz też: Pyszny sernik bananowy bez pieczenia. Niebo w gębie!