
Bitą śmietanę kochamy za wspaniały smak oraz puszystą i delikatną strukturę. To znakomite dopełnienie wielu domowych wypieków i innych kąsków. Śmietana lubi nam czasem płatać figle, mimo że wkładamy dużo serca w cały proces ubijania. Gdy traci stabilność, czujemy rozgoryczenie i zastanawiamy się, czyli mogliśmy temu zapobiec. Zdradzamy sekretny trik na ubijanie śmietany, dzięki któremu żadna cukiernicza klęska nigdy ci się nie przytrafi.
Nie zawsze udaje się nam ubić śmietanę perfekcyjnie. Mimo że wszystkiego dopilnowaliśmy, a przynajmniej tak się nam wydaje. Podczas upałów bita śmietana może szybko utracić pożądaną formę i popłynąć na cieście czy na galaretce owocowej. Wtedy wiele zaradnych osób, by takiej sytuacji uniknąć, dodaje do kremówki zagęstnik, lecz ten pomysł nie jest godny pochwały.
Bita śmietana szybko traci pożądaną konsystencję? Oto przyczyny
W bitej śmietanie znajduje się sporo wody i tłuszczu. To tak naprawdę emulsja, więc im jest cieplej, tym dla niej gorzej. Pod wpływem ciepła piana rozpuszcza się. Poza tym na utrwalenie śmietany wpływa długość miksowania. Jeśli proces trwał dość krótko, wtedy śmietana nie ustabilizuje się tak jak trzeba. Z kolei długotrwałe miksowanie będzie skutkować otrzymaniem masła. Chcąc uzyskać zawsze stabilną bitą śmietanę, która prędko nie utraci formy podczas gorących dni, warto zastosować trik 2:1. Na czym polega? Na połączeniu wysokoprocentowej śmietanki z równie tłustym i kremowym serkiem mascarpone.
Wystarczy ubijać kremówkę tak jak zwykle. Gdy będzie lekko sztywna, należy przekładać do niej małymi porcjami serek, jednocześnie bez przerwy mieszać mikserem, ale niezbyt energicznie → średnie obroty wystarczą. Wtedy ewentualne grudki zostaną rozbite, a masa pozostanie gładka. Proporcja obu składników powinna wynosić 2:1, czyli np. 250 ml śmietanki i 125 g serka.
Mascarpone sprawi, że finalnie uzyskasz gładką, kremową i gęstą masę, którą będziesz mógł swobodnie rozsmarować na biszkopcie i będzie trzymać swoją formę naprawdę długo. W dodatku bita śmietana z domieszką włoskiego serka zyska delikatny i wyrafinowany smak.
Schłodzony nabiał znacznie lepiej się ubija. Dlatego zadbaj o to, by przed robieniem bitej śmietany nie tylko kremówka była zimna, ale także mascarpone.
Czytaj też: Kotlety papieskie – przepis. Nieważne ile zrobisz, i tak zabraknie