
Owoce jagodowe już zaczęły pojawiać się na rynku. Spore grono osób uważa, że najsmaczniejsze są jagody, szczególnie te zerwane prosto z krzaczka. Jednak nie warto jeść ich w taki sposób. Owoce zawsze należy wcześniej umyć i nie wystarczy tylko chwilowo przepłukać ich w wodzie. Z uwagi na delikatną strukturę i możliwą obecność na nich zanieczyszczeń, warto mycie przeprowadzić tą niezawodną metodą.
Dlaczego warto myć jagody przed spożyciem?
Jagody rosną na niskich krzaczkach, więc są podatne na zabrudzenia typu kurz, insekty, paprochy. Co więcej, mogą znajdować się na nich także niebezpieczne pasożyty, np. jaja tasiemca.
Jak myć jagody?
Wiele osób płucze owoce pod kranem, sądząc, że to wystarczy, aby pozbyć się brudu. Tak naprawdę taka kąpiel niewiele daje. Z grubsza pomoże usunąć większe paprochy, ale drobnoustrojów i larw pasożytów nie zniszczy. Jak myć jagody poprawnie?
Przełóż je na sitko o drobnych oczkach i opłucz pod chłodną, bieżącą wodą. Staraj się układać niegrube warstwy, by potem móc je swobodnie przerzucać na sitku. Owoce przekręcane ręką mogą się zmiażdżyć. Gdy będą już umyte w całości, to zanurz je w miksturze złożonej z wody i soli na około 15 minut. Dzięki temu pasożyty zostaną zniszczone. Odcedź jagody i znów opłucz, a na koniec osusz.
Czytaj też: Galaretka może tężeć 3 razy szybciej. Tylko nieliczni znają ten trik