
Zatkany zlew, wolno spływająca woda w wannie czy odpychający zapach z odpływu to problem, z którym spotkał się chyba każdy choć raz. Poznaj patent hydraulików, którzy od wielu lat go stosują, a efekty są natychmiastowe.
Dlaczego odpływy się zatykają? Przyczyn może być bardzo wiele, ale do najczęstszych należą m.in.: resztki jedzenia, włosy, tłuszcz, czy kamień z twardej wody. Nie trzeba jednak od razu sięgać po drogie środki chemiczne, bo hydraulicy mają na to patent z użyciem dwóch prostych składników, które każdy ma w swoim domu. Sprawdź, co trzeba zrobić.
Patent hydraulików na szybkie odetkanie odpływu
Sekret tkwi w połączeniu trzech prostych składników: sody oczyszczonej, soli oraz octu spirytusowego.
Reakcja sody z octem sprawi, że mieszanka zacznie intensywnie się pienić. To rozluźni zatory, a w dodatku rozpuści tłuszcze i drobne resztki jedzenia. To metoda, która jest przede wszystkim bezpieczna dla rur, w przeciwieństwie do agresywnych środków chemicznych.
Jak to zrobić? To proste, oto instrukcja krok po kroku
1. Wsyp do odpływu około pół szklanki sody oczyszczonej z solą, a następnie powoli wlewaj szklankę octu.
2. Poczekaj 5-10 minut. W tym czasie w rurach zachodzi reakcja, która rozpuszcza osad, a także pozbywa się przykrych zapachów.
3. Spłucz odpływ litrem bardzo gorącej wody.
Możesz też zmieszać wszystkie składniki, wymieszać i wlać do odpływu – efekt będzie taki sam. I gotowe! Odpływ będzie jak nowy, a woda spływa swobodnie, w dodatku z kuchni czy łazienki znika nieprzyjemna woń.