Używany jest do przygotowywania wywaru na rosół czy do zupy jarzynowej. Zrobiona z niego surówka z jabłkiem i rodzynkami jest nie tylko małokaloryczna, ale z powodzeniem może być stosowana jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, w tym pieczeni i kotletów schabowych, ale również do smażonych ryb. A przede wszystkim ma zbawienny wpływ na organizm i wzmacnia jego odporność. Mowa o selerze.
Selery – korzeniowy i naciowy – nie mają dużo kalorii, a jednocześnie zawierają mnóstwo najbardziej potrzebnych organizmowi człowieka witamin z grupy C, A, E oraz B. Są również źródłem kwasu foliowego oraz silnych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, będące źródłem chorób nowotworowych.
Seler posiada również wiele pierwiastków niezbędnych dla naszego dobrego funkcjonowania, w tym wapń, potas, magnez i żelazo. Włączając go na stałe do menu, wzmocnimy układ kostny, serce, układ krwionośny i system nerwowy.