Słabe, cienkie włosy oraz paznokcie łamiące się przy każdej czynności, w tym przy pisaniu na laptopie. To zmora wielu osób. Nie wszyscy wiedzą, że naturalne lekarstwo na te dolegliwości jest na wyciągnięcie ręki. Migdały – bo o nie chodzi –są prawdziwą kopalnią witamin i składników mineralnych.
Migdały nie tylko poprawiają odporność organizmu. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk oraz magnez, które zmniejszają uczucie zmęczenia, utrzymują prawidłowy metabolizm oraz poprawiają kondycję włosów i paznokci.
Dzięki zawartości witamin z grupy B i E migdały poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapobiegają również miażdżycy, likwidują wolne rodniki powodujące raka, obniżają ryzyko wystąpienia udaru, cukrzycy czy zawału.
Migdały wykorzystywane są w kuchni jako składnik deserów, są więc świetnym dodatkiem do lodów czy ciast, jak również dodatkiem do sałatek. Z migdałów można domowym sposobem – po zblendowaniu ich z wodą – zrobić mleko migdałowe, będące alternatywą dla mleka krowiego. Natomiast mąka migdałowa, czyli mielone migdały, z powodzeniem zastąpi w kuchni tradycyjną mąkę.
Cudowne właściwości owoców drzewa migdałowego znalazły także zastosowanie w kosmetyce. Produkowany z nich olej migdałowy posiada właściwości nawilżające i regenerujące skórę. Z kolei wykorzystywany w zabiegach pielęgnacyjnych kwas migdałowy przyczynia się do redukcji przebarwień, leczenia trądziku pospolitego oraz stosowany jest też w medycynie estetycznej.