Chyba wszyscy myją mięso z kurczaka przed gotowaniem. Okazuje się, że to błąd. W ten sposób można roznieść bakterie.
Jak informuje msn.com, amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie. Według informacji Agencji, kurczaka nie powinno się myć. Dlaczego? Mycie powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze i przybory kuchenne.
Jakie bakterie mogą występować na powierzchni mięsa? Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej. Zatrucie nimi może być niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Jak więc przygotować mięso do obróbki? Agencja nie wskazała jednoznacznie jak to robić. Prawdopodobnie, mięso trzeba poddać obróbce termicznej w gotowanej wodzie. Należy również używać osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka i nie wolno ugotowanego kurczaka kłaść na tej samej desce, na której w surowej postaci był krojony.