Niektórzy zastanawiają się czy jajka z dwoma żółtkami mogą pochodzić od kur faszerowanych antybiotykami. Czy to możliwe?
Redakcja Women’s Health cytowała ostatnio w swoim artykule na temat dwóch żółtek w jajku, wypowiedz prof. Ewy Łukaszewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jej zdaniem jajka z dwoma żółtkami są czymś pozytywnym i nie należy się ich obawiać. Co więcej – przekonanie, że podawanie antybiotyków kurom powoduje formowanie dwóch żółtek, jest bzdurą i absolutnie nie znajduje potwierdzenia w badaniach.
Można więc spokojnie i bez obaw konsumować jajka z dwoma żółtkami. Wyjdzie nam to na zdrowie. Dlaczego? Bo w żółtku jest najwięcej pożytecznych substancji odżywczych. Mają wysoką zawartość białka i zawierają dużo cennych fosfolipidów. Do szczególnie wartościowych składników żółtka jaja zalicza się specyficzne kwasy tłuszczowe, a także witaminy, foswitynę, lecytynę i cholinę, ksantofile, oraz immunoglobuliny.