Zazwyczaj frytki po ogrzewaniu nie są już tak chrupiące, jak świeże. A przecież to w nich lubimy najbardziej. Jest sposób aby odgrzewane, smakowały prawie tak dobrze jak świeże!
Frytki najpierw należy dokładnie osuszyć. To właśnie woda powoduję, że frytki przestają być chrupiące. Zazwyczaj ciepłe zamknięte w szczelnym pojemniku parują, wówczas przywrócenie ich chrupkiej struktury może być trudne.
Przeważnie frytki podgrzewa się w głębokim oleju lub piecze w piekarniku. Użycie mikrofalówki, nie jest wskazane, bo może skończyć się sporym rozczarowaniem. Jak więc zabrać się za poprawne odgrzewanie, aby otrzymać złociste i chrupiące frytki?
Instrukcja krok po kroku: Osusz frytki za pomocą papierowego ręcznika. Następnie odgrzej je w głębokim oleju lub na patelni. Pamiętaj aby dobrze nagrzać piekarnik, a olej doprowadzić do wrzenia! Smaż je, aż staną się chrupiące. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Dobrym sposobem jest również beztłuszczowa frytkownica. Niestety nie każdy taką w domu posiada.