Zdarza Ci się, że mleko przywiera do garnka? Później jest przesiąknięte spalenizną a Ty musisz męczyć się z szorowaniem garnka? Co zrobić, żeby tego uniknąć?
W trakcie gotowania mleka, do dna garnka często przywiera mleko. Białka mleka koagulują w wysokiej temperaturze i dlatego tak właśnie się dzieje. Pod wpływem długiego gotowania, lub gotowania w zbyt wysokiej temperaturze, może to zjawisko się wzmocnić. Ale można też tego uniknąć.
Co trzeba zrobić? Jednym z najbardziej tradycyjnym sposobów, który stosują nasze babcie jest wlanie do garnka zimnej wody. Nie dużo, tak aby minimalnie pokryła dno garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć dopiero wlewamy mleko. To prosty i skuteczny sposób.
Jak informuje redakcja gazety.pl, drugi sposób polega na przetarciu wnętrza garnka olejem. Ważne aby zastosować neutralny olej, który nie wpłynie na smak mleka. To podobno najskuteczniejszy sposób, aby mleko nie przywierało do garnka.