W zasadzie każdy dietetyk twierdzi, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. To właśnie ona ma nas nasycić i dać energię na cały dzień. Aby tak było, śniadanie nie może być byle jakie. Ten najważniejszy posiłek musi pełnowartościowy i obfity. Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas wybierania składników do przygotowania śniadania?
Redakcja Papilot przygotował listę, dzięki której będziesz mógł sprawdzić czy nie popełniasz błędów podczas śniadania. Po pierwsze nie warto jeść na śniadanie zbyt wielu węglowodanów. Bułki czy chleb hamują głód jedynie na krótką chwilę. Podobnie produkty z wysoką zawartością cukru. To tuczące produkty, które nie są najlepszym rozwiązaniem. Dlatego np. nie warto dodawać już rano do kawy cukru. Sama kawa na śniadanie jest jak najbardziej w porządku, ale jako dodatek.
Wiele osób nie pamięta o odpowiednim nawodnieniu. Dlatego rano zaraz po wstaniu, warto uzupełnić płyny i wypić jedną czy dwie szklanki wody – najlepiej z cytryną. Gotową owsiankę, najlepiej zastąpić taką przygotowaną samodzielnie. Będzie zdrowsza i mniej kaloryczna. Podobnie jest ze „zdrowymi batonami”, które tak naprawdę nie są aż takie zdrowe.
Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie, ale osoby dbające o linię bardzo często odrzucają żółtko jaja i robią ją z samych białek. Nie warto odrzucać żółtek, bo mają sporo żelaza, witaminy D i innych składników odżywczych. Płatki śniadaniowe są często bardzo przetworzone i kaloryczne, dlatego wybieraj te jak najbardziej naturalne.