Mamy pewne nawyki, związane z myciem produktów spożywczych, które nie do końca są dobre lub zwyczajnie nie mają uzasadnienia Nie zawsze żywność po zakupie należy umyć. W tym artykule skupimy się na jedzeniu, które uparcie myjemy, choć wcale nie powinniśmy.
Produkty spożywcze, których nie należy myć to przede wszystkim mięso. Mycie mięsa w zimnej wodzie i tak nie usunie rozwijających się bakterii. Co więcej, silny strumień rozpryskuje bakterie na zlew i blat, gdzie mogą się dalej rozwijać i przenosić na inne produkty. W kwestii mięsa najważniejsza jest obróbka cieplna. Dzięki wysokiej temperaturze niechciane bakterie zginą. Kolejnym produktem, którego nie należy myć przed spożyciem to ryba, z tych samych powodów co mięso. Pieczenie, smażenie lub gotowanie na parze całkowicie wystarczy.
Jak informuje redakcja Papilota niektórzy myją nawet sałatę z paczki. Niektórzy nie czytają informacji na opakowaniu, że paczkowana sałata została już dokładnie umyta przez producenta i nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu. Nie należy również myć makaronu, bo w ten sposób pozbawiamy go skrobi. Tak samo grzyby – bardzo nie lubią kontaktu z wodą. Eksperci radzą aby je czyścić na sucho.
Sklepowe jajka, również są myte rzez producentów. Ponowny kontakt z wodą osłabia skorupkę chroniącą wnętrze jajka przed bakteriami. Jak informuje Papilot myjąc je, ryzykujemy tzw. zanieczyszczeniem krzyżowym, które może przenieść się na kuchenne sprzęty i inne produkty spożywcze.