Ten owoc, który przypomina jabłko o wydłużonym kształcie ma bardzo kwaśny smak i określa się go jako polska „cytryna”. Niektórzy twierdzą, że jest od niej samej nawet zdrowsza. Mowa o pigwie, o której mało kto wie, że zaliczana jest do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pigwa ma niesamowite właściwości zdrowotne i wspiera układ odpornościowy.
Pigwa uprawiana jest jako roślina ozdobna w ogródkach, parkach, sadach i działkach. Wywodzi się z rodziny różowatych, jest rośliną wieloletnią oraz pochodzi z Azji. Ma również swoją łacińską nazwę – Cydonia, która wzięła się od nazwy miasta na Krecie, gdzie kiedyś była powszechnie uprawiana. W Starożytnej Grecji pigwa była uznawana za największy afrodyzjak, a jej owoce przypisano bogini miłości, Afrodycie.
W Polsce pigwę uprawia się dla ozdoby i ze względu na jej znakomite właściwości lecznicze. Rośnie na wysokich krzewach lub drzewach, które mają kwiaty w kolorze różowym lub białym i kwitną na przełomie maja oraz czerwca. Owoce pigwy mają charakterystyczny, kwaśny smak oraz są bardzo twarde lecz mają w sobie ogromną ilość witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu.
Najcenniejszą zaletą pigwy jest jej działanie na układ odpornościowy. W 100 g posiada aż 15 mg witaminy C. Dodając ją do herbaty wzmocnisz swoją odporność. Pigwa zapobiega chorobom infekcyjnym i dzięki temu szybciej uporamy się z przeziębieniem lub objawami grypy. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, które są szczególnie istotne w celu wzmocnienia odporności. Pigwa zawiera też witaminy A, PP i kwas foliowy.
To jednak nie koniec jej pozytywnych zalet. Pigwa posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wiadomo, że już od dawien dawna stosowano ją na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. W owocach obecne są liczne związki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to związki takie jak potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i fosfor.
Ze względu na cierpki smak pigwy, wykorzystuje się ją do przygotowywania różnego rodzaju przetworów, np. dżemów, soków, nalewek. To skuteczny sposób w walce z przeziębieniem, grypą czy suchym kaszlem. Z pigwy przygotowuje się również olej lub napar, który wytwarza się z nasion pigwy. Może załagodzić dolegliwości żołądkowe i być pomocny w walce z dokuczającą zgagą i refluksem. Natomiast macerat może posłużyć jako tonik do przemywania twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym.
Wyciągi z nasion pigwy wykorzystuje się również jako środek lekko przeczyszczający. Zewnętrznie stosuje się ją w postaci okładów w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej, gardła oraz przy zapaleniu spojówek. Pigwa wspomaga układ trawienny w czasie odchudzania poprawiając metabolizm.
Pigwa może także obniżyć ciśnienie krwi, wyregulować poziom glukozy, obniżyć ilość złego cholesterolu. Sok z pigwy bardzo korzystnie wpływa na regulację pracy wątroby. Mianowicie, nie tylko ją wzmacnia, ale także regeneruje.
W owocach pigwy obecne są polifenole, które są odkurzaczem wolnych rodników gromadzących się w organizmie i powodujących nowotwory. Spożywanie przetworów z pigwy może poprawiać samopoczucie. Jest więc korzystnym antydepresantem, który działa uspokajająco oraz wyciszająco.
Pigwa jest szeroko dostępna na rynku. Jej owoce można pokroić, a następnie zalać miodem i dodawać do herbaty. Sok to jeden z najprostszych i smacznych przetworów. Jak go zrobić?
Przepis na sok z pigwy
Składniki:
– 1 kg owoców pigwy
– 1 kg cukru
Jeśli chcesz, aby sok był mniej słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru o połowę.
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie umyj.
2. Wydrąż z nich pestki oraz pokrój na plastry.
3. Plasterki układaj w słoiku i zasypuj kolejno cukrem, aż wypełnisz całe naczynie.
Tak wypełniony słoik należy zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. W ciągu dnia należy potrząsnąć raz słoikiem, aby wymieszać całą jego zawartość. Gotowy syrop należy rozlać do słoików. Następnie pasteryzuj słoiki przez ok. 10 minut. Po tym czasie sok jest już gotowy i możesz dodać go do herbaty.