REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak domowym sposobem zrobić owoce kandyzowane?

Jak domowym sposobem zrobić owoce kandyzowane?

owoce kandyzowane
fot. /Pixabay

Kandyzowanie to inaczej konserwowanie żywności za pomocą syropu cukrowego. Owoce przygotowane tym sposobem, jeśli będą przetrzymywane w hermetycznym i suchym opakowaniu, mogą na długi czas utrzymać swoje walory odżywcze, barwę i smak.

REKLAMA

Do kandyzowania doskonale nadają się śliwki, pomarańcze, aronia, żurawina, banany, morele, gruszki, wiśnie i wiele innych. Ważne, aby z niektórych owoców wcześniej usunąć pestki. Owoce można pokroić w kostkę, pociąć w linie bądź użyć ich w całości.

Sposób przygotowania:

Najlepiej aby proporcja owoców do wody i cukru wynosiła 1:1:1 (np. 300 g owoców, 300 ml wody, 300 g cukru). Należy odmierzyć 1/3 wody i zagotować ją z 1/3 cukru. Gdy wytworzy się syrop, dodać owoce. Następnie pozostawić je owoce w słodkim płynie na dobę. Na drugi dzień kolejny raz powtórzyć strategię, a więc do „nowego” płynu dodać odsączone owoce i pozostałą po nich ciecz z zeszłego dnia. Zatopione w płynie owoce odstawić na dobę. Trzeciego dnia należy ponowić całą czynność, stosując 3 porcję wody i cukru. Ostatnia część to odsączenie owoców z syropu, ułożenie ich na foremce i wstawienie do piekarnika. Powinny one suszyć się w 140 stopniach przez około 10 minut.

REKLAMA

Zastosowanie owoców kandyzowanych

Owoce w takiej postaci są doskonałym uzupełnieniem deserów, lodów, ciast, musli, nadają się też do dekoracji wypieków (np. pączków) lub mogą stanowić samodzielną przekąskę.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA