Kandyzowanie to inaczej konserwowanie żywności za pomocą syropu cukrowego. Owoce przygotowane tym sposobem, jeśli będą przetrzymywane w hermetycznym i suchym opakowaniu, mogą na długi czas utrzymać swoje walory odżywcze, barwę i smak.
Do kandyzowania doskonale nadają się śliwki, pomarańcze, aronia, żurawina, banany, morele, gruszki, wiśnie i wiele innych. Ważne, aby z niektórych owoców wcześniej usunąć pestki. Owoce można pokroić w kostkę, pociąć w linie bądź użyć ich w całości.
Sposób przygotowania:
Najlepiej aby proporcja owoców do wody i cukru wynosiła 1:1:1 (np. 300 g owoców, 300 ml wody, 300 g cukru). Należy odmierzyć 1/3 wody i zagotować ją z 1/3 cukru. Gdy wytworzy się syrop, dodać owoce. Następnie pozostawić je owoce w słodkim płynie na dobę. Na drugi dzień kolejny raz powtórzyć strategię, a więc do „nowego” płynu dodać odsączone owoce i pozostałą po nich ciecz z zeszłego dnia. Zatopione w płynie owoce odstawić na dobę. Trzeciego dnia należy ponowić całą czynność, stosując 3 porcję wody i cukru. Ostatnia część to odsączenie owoców z syropu, ułożenie ich na foremce i wstawienie do piekarnika. Powinny one suszyć się w 140 stopniach przez około 10 minut.
Zastosowanie owoców kandyzowanych
Owoce w takiej postaci są doskonałym uzupełnieniem deserów, lodów, ciast, musli, nadają się też do dekoracji wypieków (np. pączków) lub mogą stanowić samodzielną przekąskę.