REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria"Oko pirata" według Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni tym daniem!

„Oko pirata” według Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni tym daniem!

Tatar

REKLAMA

Tatar wołowy wzbudza zachwyt nawet u największych smakoszy, którzy są najbardziej wybredni. Warto zainspirować się kuchnią i przepisami Magdy Gessler. Jak przygotowuje tatar Magda Gessler? To danie w jej wydaniu nosi nazwę „oka pirata”. Trzeba przyznać, że wygląda i smakuje naprawdę obłędnie.

Tatar to danie, które zalicza się do tych wyjątkowych specjałów. Jest idealny dla wielbicieli mięs. Najlepiej smakuje, kiedy mamy do dyspozycji mięso wołowe najlepszej jakości.  Tatar z przepisu Magdy Gessler wyjdzie każdemu, bo nie wymaga doświadczenia w kuchni i wiele czasu.

W Sylwestra warto poczęstować taką przekąską swoich gości. Wykonanie „oka pirata” jest bardzo proste, a jego smak rewelacyjny. Zobacz przepis na tatar wołowy według Magdy Gessler.

REKLAMA

Przepis na tatar wołowy według Magdy Gessler

Tatar świetnie sprawdza się prawie na każdą okazje, na przyjęcia oraz na spotkania okolicznościowe. Wiadomo, że w tym roku Sylwester będzie nieco inny niż zwykle, dlatego większość osób będzie spędzać go w kameralnym gronie. Ale przecież nawet niewielka ilość gości zasługuje na to, co najlepsze.

Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealny tatar. Danie w jej wykonaniu zwane jest jako „oko pirata”.  Ma niecodzienny wygląd, który odróżnia go od klasycznego tatara, dlatego goście na pewno będą zachwyceni!

Składniki:

REKLAMA

» 1 kg polędwicy wołowej

» 4 żółtka

» 120 ml wody

REKLAMA

» 250 ml oleju

» oliwki

» cebula

» żółtka do dekoracji tatara

» sól i pieprz

Przygotowanie:

Najpierw trzeba prawidłowo przygotować mięso. W tym celu zmiel wołowinę dwukrotnie. Nie masz maszynki do mielenia? Wtedy możesz posiekać mięso, jednak pamiętaj, że należy siekać jak najdrobniej.

Do mięsa dodaj kolejno żółtka, olej, wodę, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Tatar powinien mieć stabilną konsystencję, którą łatwo można formować. Mięso ułóż na talerzach, a potem w każdej z porcji wykonaj specjalne wgłębienie na żółtko.

Teraz wystarczy go ozdobić pysznymi dodatkami. Plaster czarnej oliwki połóż na żółtku i posyp posiekaną cebulą. Oprócz cebuli można dodać również ogórki kiszone, marynowane grzyby i koniecznie pyszny chleb.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA