Upiecz w ten sposób chleb, a wyjdzie lepszy niż z piekarni!

REKLAMA

Upieczenie własnego chleba wydaje się nie lada wyzwaniem lecz nie sposób jest odmówić sobie świeżej kromki chleba z chrupiącą skórką i ulubionymi dodatkami, np. żurawiną, słonecznikiem, pestkami dyni – koniecznie w towarzystwie pysznego masła. To nie musi być skomplikowane dzięki naszej prostej i pysznej recepturze. Wypróbuj przepis na pyszny, chrupiący chleb, który jest lepszy niż ten z piekarni!

Domowy chleb ma wiele zalet. Zachwyca nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale też składem – najlepsze produkty to te, które dodamy sami, tylko wtedy wiemy, co jemy. Często do robienia własnych wypieków takich jak chleb zniechęca nas wiele czynników: długie wyrabianie ciasta, natłok myśli czy ciasto odpowiednio wyrośnie, czy też zrobienie dobrego zaczynu.

REKLAMA

A co jeśli istnieje przepis w którym ciasto wyrabiasz mniej niż 10 minut, idealnie wyrasta, a po upieczeniu chleb jest puszysty, o miękkim miąższu i ma uwielbianą przez wszystkich chrupiącą skórkę? To znaczy, że ten przepis na swojski, domowy chleb jest dla Ciebie!

Chleb z chrupiącą skórką i miękkim miąższem – najlepszy przepis, który jest wyśmienity i szybki!

Składniki:

REKLAMA

» 550g mąki pszennej

» 200g mąki orkiszowej lub żytniej

» 250 ml ciepłej wody

» 250 ml ciepłego mleka

» 2 łyżki rozpuszczonego masła

» 1 łyżka cukru

» 2 płaskie łyżeczki soli

» 25g drożdży świeżych

Przygotowanie:

Jak zrobić zaczyn?

Przed rozpoczęciem należy zrobić zaczyn z podanych, odmierzonych składników. Oto krok po kroku jak zrobić zaczyn!

1. Pokrusz świeże drożdże w misce.

2. Dodaj łyżkę cukru oraz mieszaj, aż drożdże rozpuszczą się pod ich wpływem.

3. Dodaj pół szklanki bardzo ciepłego mleka i energicznie mieszaj.

4. Dodaj 2,5 łyżki mąki i ponownie wymieszaj, aby nie było dużych grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.




Po przygotowaniu zaczynu, wsyp do miski mąkę pszenną, żytnią lub orkiszową, zaczyn i sól. Ciągle mieszając drewnianą łyżką dodawaj powoli ciepłą wodę, a po tym pozostałe ciepłe mleko. Możesz mieszać przez chwilę lub wyrobić rękoma tylko do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone masło oraz ponownie wyrabiaj tylko do połączenia się masła ze składnikami. Ciasto będzie dosyć rzadkie i klejące, nie dodawaj więcej mąki.

Gotowe ciasto na chleb umieść w dużej, szklanej misce, mocno przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po upłynięciu tego czasu obsyp sporą ilością mąki blat kuchenny, wyrób ciasto przez około 5 minut by nabrało temperatury, a następnie odstaw – już nie do lodówki, lecz w ciepłe miejsce na około godzinę. Chleb pięknie wyrośnie.

» Pieczenie chleba to bardzo ważna kwestia, aby skórka była perfekcyjnie chrupiąca «

Nastaw piekarnik na 220 st., wraz z naczyniem żaroodpornym. Gdy już się nagrzeje, zmień temperaturę na 200 st. oraz wyjmij gorące naczynie na drewnianą deskę i umieść w nim chleb – dzięki temu chleb po wyjęciu z piekarnika nie przyklei się do naczynia!

Przykryj drugą częścią naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po pół godzinie zdejmij przykrywkę naczynia i piecz jeszcze przez 20 minut, by uzyskać idealnie wypieczony chleb z chrupiącą skórką.




Taki domowy, pyszny, świeży, przygotowany przez Ciebie chleb zachwyci Twoich wszystkich bliskich przy świątecznym stole – na samą myśl smacznego bigosu z dodatkiem idealnie wypieczonego i swojskiego chleba ślinka cieknie! Szukasz dobrego przepisu na bigos? Nie musisz już szukać – tutaj dowiesz się jak zrobić idealny w smaku bigos!

Smacznego!