Z pewnością każdemu zdarzyło się choć raz wyrzucić zwiędłe warzywa. Jednak nie warto marnować żywności, dlatego, że jest inne rozwiązanie. W łatwy sposób można przywrócić im pierwotną świetność. Sprawdź, jakie to łatwe.
Warzywa, które są trzymane przez długi okres w lodówce i również poza nią, tracą swoją świeżość i zaczynają więdnąć. Stają się wtedy prawdziwą udręką. Wiele osób pomyśli, że nadają się już tylko do wyrzucenia, ale nie trzeba tego robić. Dowiedz się, co można z nimi zrobić, by przywrócić im dawną świeżość i na nowo zastosować w przepisach kulinarnych. Poznaj wypróbowany sposób.
Zwiędłe warzywa – jak przywrócić im świeżość?
Aby odświeżyć zwiotczałe warzywa wystarczy jedynie miska oraz chłodna woda. Do miski z wodą przełóż zwiędłe jarzyny i odstaw na parę godzin. W tym czasie warzywa pobiorą wodę, co sprawi, że nabiorą one świeżego wyglądu. Wygląda na to, że metoda jest nieskomplikowana i nie wymaga od nas wyjątkowych zdolności.
Warto dodać, że w lodówce nie należy trzymać cebuli, czosnku, ziemniaków i pomidorów. Ziemniaki włożone do lodówki, gdy poleżą dłużej mogą robić się słodkie, gdyż obecna w nich skrobia przeistacza się w cukry. Czosnek i cebula najlepiej przechowywać w odpowiednio wentylowanym i suchym miejscu. Nie można ich trzymać w foliowych torebkach bez dostępu powietrza, bo wtedy mogą się zaparzyć i popsuć. Kłopotliwa bywa także natka. Jeżeli odpowiednio wcześnie jej nie przytniemy, np. przy pietruszce czy rzodkiewce, to pochłonie ona wilgoć z warzyw i sprawi, że szybciej zwiędną.