Jajecznica na śniadanie gości bardzo często w wielu domach. Może być smażona na boczku, maśle, z dodatkiem pomidorów lub też bez niczego. Jednak pewien dodatek robi prawdziwą furorę. Ma niesamowity smak, a jego koszt to zaledwie kilka złotych!
Jajka często przygotowuje się na śniadanie, ponieważ są zdrowe i pożywne. Ale jeśli znudziła Ci się klasyczna wersja jajecznicy i lubisz eksperymentować z potrawami, to koniecznie spróbuj pomysłu na jajecznicę z pędami bambusa. Jej smak z pewnością każdego zaskoczy.
Jajecznica z pędami bambusa robi furorę!
Jest to dosyć nietuzinkowa propozycja lecz warto ją spróbować. Pędy bambusa są bardzo korzystne dla zdrowia dzięki swoim właściwościom odżywczym. Ich smak jest bardzo delikatny, dlatego idealnie pasują do wielu potraw i są niskokaloryczne. Kolejną zaletą jest niska cena – kosztują zaledwie 6 zł. Najlepiej używać tych w szklanych słoiczkach.
Pędy bambusa zawierają:
• potas, błonnik witaminę A, B6, E, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo.
Przepis na jajecznicę z pędami bambusa
Składniki:
» 2 łyżki pędów bambusa
» łyżka masła
» 3 jajka
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pędy bambusa, smaż przez chwilę. Jajka roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Wlej na patelnie i krótko podsmażaj, aż jajko się zetnie.
Taka jajecznica to świetna alternatywa dla klasycznych receptur. Smacznego!