Pyszne kotlety są klasykiem kulinarnym. Część smakoszy woli je w tradycyjnej odsłonie, ale niekiedy warto wybrać inną wersję. Najlepszym przykładem są de volaille – pyszne kotlety, które Magda Gessler przyrządza w szczególny sposób.
Kotlety de Volaille są wyjątkowym rarytasem i trudno jest się im oprzeć. Przepis Magdy Gessler bez wątpienia zachwyci wielu łasuchów, a smak dania wywoła aplauz wśród domowników.
Niektórzy uważają, że kotlety devolay są trudne w przygotowaniu. Ale to nieprawda. Z potrawą poradzą sobie nawet mniej obeznane osoby. Jej wnętrze wypełnia pełne aromatu masło, które nadaje mięsu także niezwykłego smaku.
Przepis Magdy Gessler na kotlet de volaille
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tej bezprecedensowej potrawy?
4 filety piersi kurczaka
3-4 ząbki czosnku
zioła (ulubione)
bułka tarta
jajko
80 g masła
pieprz
sól
mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozcieramy masło wraz z ziołami (np. szczypiorkiem, natką pietruszki), szczyptą soli oraz zmiażdżonym czosnkiem. Następnie masło formujemy w okrągłe wałeczki. Pamiętajmy, aby ich długość była trochę mniejsza niż rozbita pierś kurczaka. Tłuszcz z przyprawami zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pora na mięso. Filety z kurczaka tłuczemy, potem obtaczamy w soli i pieprzu. Na środku kładziemy przygotowane wcześniej masło ziołowe i zawijamy roladki. Mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Po określonym czasie możemy zabrać się za smażenie kotletów.
Kotlety (partiami) należy smażyć na głębokim tłuszczu około 10 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć, aby nabrały złotego koloru i miały chrupiącą skórkę, a ich środek był miękki i bardzo soczysty. Taka propozycja na obiad na pewno przyciągnie uwagę bliskich, a niejadki z pewnością poproszą o dokładkę.