Co zrobić, żeby kotlety mielone nie były twarde? Dodaj ten składnik!

kotlety mielone

REKLAMA

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Pozornie proste w wykonaniu lecz często wychodzą jednak twarde i niesmaczne. Co zrobić, żeby były soczyste, miękkie i pyszne? Poznaj najlepszy sposób!

Kotlety mielone z pysznymi ziemniakami i buraczkami to klasyczne połączenie, ale to właśnie dzięki tej prostocie całokształt smakuje obłędnie. Najważniejsze jest przygotowanie kotletów. Większość osób dodaje bułkę namoczoną w mleku, aby nie były twarde. Jest to dobry i klasyczny patent, ale nie zawsze skuteczny. Dlatego zobacz, co zrobić, żeby kotlety mielone nie były twarde. Oto najlepszy sposób!

REKLAMA

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie były twarde?

kotlety mielone

Oto najlepszy sposób na soczyste i smaczne kotlety mielone. Co zrobić, żeby nie były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden z tych składników do mięsa przed usmażeniem. Sprawią, że będą rozpływać się dosłownie w ustach!

REKLAMA


Surowy ziemniak

To sposób stosowały kiedyś nasze babcie. Zawsze się sprawdza, dlatego warto spróbować. Zetrzyj surowego ziemniaka na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Po usmażeniu kotlety będą niesamowicie soczyste, o wiele lżejsze i mniej zbite.


Starte pieczarki

Pieczarki nadają niesamowity smak. Dzięki nim mięso po usmażeniu jest soczyste i delikatne, a wszystko to za sprawą ich dużej zawartości wody. Jak to zrobić? Pieczarki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a następnie podsmaż na patelni przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj je do mięsa i wymieszaj. Będą obłędnie miękkie!


Gęsta śmietana lub jogurt naturalny

Gęsta śmietana  lub jogurt naturalny do kotletów? Większości może wydawać się to absurdalne, lecz niepotrzebnie – śmietana sprawi, że kotlety nie tylko będą lekkie i soczyste, to w dodatku masa będzie miała bardzo stabilną konsystencję. Dodaj 1 łyżkę śmietany do mięsa, a dzięki temu wyjdą perfekcyjnie.


Wypróbuj i dodaj jeden z podanych wyżej składników. Efekt gwarantowany! Dzięki nim nie musisz się już martwić, że kotlety wyjdą za twarde!

Podziel się: