Herbata jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na ogrzanie się w trakcie zimowych miesięcy. Jeszcze lepiej, gdy dodamy do niej cytrynę. Daje to znakomity smak i w krótkim czasie rozgrzewa nasz organizm. Ale czy jest to bezpieczne dla zdrowia?
Wielu hodowców na całym świecie spryskuje cytrusy pestycydami, aby odstraszyć szkodniki. Z tego powodu na większości z owoców mogą się pojawić pozostałości pestycydów. W cytowanym przez ,,Wprost” badaniu dowiedziono, że na 95% próbach skórek pobranych w całej Europie wykryto ich śladowe ilości.
Amerykańskie Krajowe Centrum Informacji o Pestycydach (NPIC) twierdzi, że ,,pozostałości pestycydów w spożywanej przez nas żywności podlegają ścisłej regulacji”. Mimo to warto zachować ostrożność, zwłaszcza, że inne badania wykazały wiele innych zanieczyszczeń, jakie znajdują się na skórkach cytrusów.
Nie ma więc powodu, aby nie dodawać cytryny do herbaty, ale wcześniej warto pozbyć się jej skórki. Dzięki temu nie narażamy się na potencjalnie niekorzystne działanie substancji, jakie się na niej znajdują.