pestycydy

Jeśli myjesz owoce i warzywa tylko pod bieżącą wodą, to koniecznie czytaj dalej. Sklepowe produkty należy potraktować też innymi odczynnikami, gdyż samo mycie pod kranem nie wystarczy. Sprawdź, co zrobić, aby skutecznie usunąć pestycydy i inne szkodliwe związki z ich powierzchni.

Wiele świeżych warzyw i owoców jest pryskanych preparatami chemicznymi i pestycydami. Umycie marchewki lub jabłka samą wodą może nie wystarczyć, a resztki pestycydów (choć niewidoczne) wciąż pozostają na produkcie. Przedstawiamy kilka trików, dzięki którym z łatwością pozbędziesz się niepożądanych substancji. Wcale nie musisz wydawać pieniędzy na specjalistyczne płyny do mycia. Wystarczą tanie domowe środki, które z pewnością masz w swojej szafce.

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Mycie w osolonej wodzie
Warzywa i owoce umieść w misce z osoloną wodą (wystarczą 3 łyżki soli). Powinny moczyć się w misce około 10 minut. Po upływie określonego czasu produkty wyjąć i wypłukać w chłodnej wodzie.

Spryskiwanie sodą oczyszczoną i octem
Do większej miski wlej wodę, dodaj ocet i sodę (szklanka wody, szklanka octu i 1 łyżka sody). Całość dobrze wymieszać i przelej do butelki z atomizerem. Taką mieszanką spryskaj owoc lub warzywo, a potem umyj jeszcze pod bieżącą wodą.

Płukanie w odczynie
Aby zrobić kwaśny odczyn przygotuj wodę i ocet. Na litr wody wystarczy pół szklanki octu. Należy oba składniki połączyć ze sobą i wymieszać w dużym naczyniu. Potem do roztworu włożyć owoce i warzywa. Płukać około 5 minut. Po wypłukaniu wyjąć żywność z miski i umyć pod bieżącą wodą.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna