Mięso i warzywa są dwoma głównymi składnikami każdego rosołu. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że po jego ugotowaniu warzywa mogą spełnić jeszcze znakomitą rolę w naszej kuchni.
Przegotowane w rosole warzywa nie są specjalnie zbyt smaczne. Mało kto jest w stanie je zjeść z takim samym smakiem, jak w przypadku innych dań. Są jednak sposoby na to, aby nie wyrzucać ich do śmieci i wykorzystać je w bardzo ciekawy sposób.
Jednym z nich jest usmażenie warzywnych kotletów. Są nie tylko pyszne, ale także są odpowiednią propozycją dla osób, które odstawiły w swojej diecie mięso. Wegetarianie z pewnością dostrzegą ich znakomity smak.
Jak dokładnie przygotować kotlety warzywne?
Składniki:
3 szklanki posiekanych warzyw z rosołu
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
3 łyżki mąki pszennej
garść świeżych ziół: oregano, bazylia, szczypior, kolendra, lubczyk
Sposób przygotowania:
Najpierw drobno siekamy wszystkie warzywa. Należy zachować identyczne proporcje, aby na przykład słodki smak marchewki nie zabił innych warzyw. Po posiekaniu wszystko wrzucamy do miski, po czym wbijamy do niej jajka, dodajemy bułkę tartą, jogurt, mąkę i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dalej formujemy z otrzymanej masy niewielkie kulki o wielkości limonki i spłaszczamy je do kształtu kotleta. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy aż do uzyskania złotego koloru.