Chcesz zrobić obiad ale mięso jest zamarznięte na kamień? Pewnie od razu pomyślałeś, aby przyspieszyć jego proces rozmrażania i masz zamiar opłukać mięso pod wodą z kranu. Wielu z nas popełnia ten błąd nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.
Przynajmniej raz w życiu każdy z nas miał styczność z sytuacją, kiedy chcieliśmy zrobić sobie obiad, ale wypadło nam z głowy to, żeby wcześniej rozmrozić główny składnik dania… czyli mięsa. Wielu z nas decyduje się wtedy na najgorszy krok czyli płukanie mięsa pod gorącą wodą.
Najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa
Rozmrażając mięso w nieprawidłowy sposób może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jeśli moczysz mięso w ciepłej wodzie albo płuczesz pod bieżącą wodą, to okazuje się być to groźnym w skutkach błędem.
Wysoka temperatura powoduje gwałtowny rozwój groźnych patogenów na mięsie – te z kolei mogą wywołać silne i nieprzyjemne zatrucie pokarmowe. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno rozmrażać mięsa taką metodą. To najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa!
Jak prawidłowo rozmrażać mięso?
Najlepszym sposobem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce ale są jeszcze inne sposoby – szybkie i bezpieczne. Jednym z nich jest umieszczenie mięsa w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Wystarczy włożyć kawałek mięsa, a następnie prawidłowo je zaprogramować i wcisnąć start. Po wyznaczonym automatycznie czasie, mięso będzie rozmrożone, a fale elektromagnetyczne mogą mieć wpływ na jałowość produktu.
Inną metodą jest umieszczenie mięsa w dużej misce oraz zalanie zimną wodą. Niska temperatura zapewnia bezpieczeństwo od patogenów. Dzięki właściwościom fizycznym wody – która może przyjąć bardzo duże ilości energii cieplnej – mięso szybciej staje się miękkie i kruche.
Gotowanie zup czy gulaszu nie wymaga używania odmrożonego mięsa. Należy jednak pamiętać, że kiedy zdecydujemy się użyć twardego, zamrożonego mięsa prosto z zamrażarki, to znacznie wydłuży to czas duszenia mięsa, a ten jak wiemy jest bardzo cenny i potrzebny do ugotowania dania.
Chcesz zrobić gulasz, ale nie wiesz co zrobić, żeby nie był twardy? Poznaj najlepszy sposób!