REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiNajgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa. Konsekwencje są porażające!

Najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa. Konsekwencje są porażające!

błąd przy rozmrażaniu mięsa

REKLAMA

Chcesz zrobić obiad ale mięso jest zamarznięte na kamień? Pewnie od razu pomyślałeś, aby przyspieszyć jego proces rozmrażania i masz zamiar opłukać mięso pod wodą z kranu. Wielu z nas popełnia ten błąd nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.

Przynajmniej raz w życiu każdy z nas miał styczność z sytuacją, kiedy chcieliśmy zrobić sobie obiad, ale wypadło nam z głowy to, żeby wcześniej rozmrozić główny składnik dania… czyli mięsa. Wielu z nas decyduje się wtedy na najgorszy krok czyli płukanie mięsa pod gorącą wodą.

Najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa

błąd przy rozmrażaniu mięsa

REKLAMA

Rozmrażając mięso w nieprawidłowy sposób może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jeśli moczysz mięso w ciepłej wodzie albo płuczesz pod bieżącą wodą, to okazuje się być to groźnym w skutkach błędem.

Wysoka temperatura powoduje gwałtowny rozwój groźnych patogenów na mięsie – te z kolei mogą wywołać silne i nieprzyjemne zatrucie pokarmowe. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno rozmrażać mięsa taką metodą. To najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa!

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

błąd przy rozmrażaniu mięsa

REKLAMA

Najlepszym sposobem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce ale są jeszcze inne sposoby – szybkie i bezpieczne. Jednym z nich jest umieszczenie mięsa w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Wystarczy włożyć kawałek mięsa, a następnie prawidłowo je zaprogramować i wcisnąć start. Po wyznaczonym automatycznie czasie, mięso będzie rozmrożone, a fale elektromagnetyczne mogą mieć wpływ na jałowość produktu.

Inną metodą jest umieszczenie mięsa w dużej misce oraz zalanie zimną wodą. Niska temperatura zapewnia bezpieczeństwo od patogenów. Dzięki właściwościom fizycznym wody – która może przyjąć bardzo duże ilości energii cieplnej – mięso  szybciej staje się miękkie i kruche.

REKLAMA

Gotowanie zup czy gulaszu nie wymaga używania odmrożonego mięsa. Należy jednak pamiętać, że kiedy zdecydujemy się użyć twardego, zamrożonego mięsa prosto z zamrażarki, to znacznie wydłuży to czas duszenia mięsa, a ten jak wiemy jest bardzo cenny i potrzebny do ugotowania dania.


Chcesz zrobić gulasz, ale nie wiesz co zrobić, żeby nie był twardy? Poznaj najlepszy sposób!


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA