Najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa. Konsekwencje są porażające!

błąd przy rozmrażaniu mięsa

REKLAMA

Chcesz zrobić obiad ale mięso jest zamarznięte na kamień? Pewnie od razu pomyślałeś, aby przyspieszyć jego proces rozmrażania i masz zamiar opłukać mięso pod wodą z kranu. Wielu z nas popełnia ten błąd nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.

Przynajmniej raz w życiu każdy z nas miał styczność z sytuacją, kiedy chcieliśmy zrobić sobie obiad, ale wypadło nam z głowy to, żeby wcześniej rozmrozić główny składnik dania… czyli mięsa. Wielu z nas decyduje się wtedy na najgorszy krok czyli płukanie mięsa pod gorącą wodą.

REKLAMA

Najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa

błąd przy rozmrażaniu mięsa

Rozmrażając mięso w nieprawidłowy sposób może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jeśli moczysz mięso w ciepłej wodzie albo płuczesz pod bieżącą wodą, to okazuje się być to groźnym w skutkach błędem.

REKLAMA

Wysoka temperatura powoduje gwałtowny rozwój groźnych patogenów na mięsie – te z kolei mogą wywołać silne i nieprzyjemne zatrucie pokarmowe. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno rozmrażać mięsa taką metodą. To najgorszy błąd przy rozmrażaniu mięsa!

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

błąd przy rozmrażaniu mięsa

Najlepszym sposobem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce ale są jeszcze inne sposoby – szybkie i bezpieczne. Jednym z nich jest umieszczenie mięsa w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Wystarczy włożyć kawałek mięsa, a następnie prawidłowo je zaprogramować i wcisnąć start. Po wyznaczonym automatycznie czasie, mięso będzie rozmrożone, a fale elektromagnetyczne mogą mieć wpływ na jałowość produktu.

REKLAMA

Inną metodą jest umieszczenie mięsa w dużej misce oraz zalanie zimną wodą. Niska temperatura zapewnia bezpieczeństwo od patogenów. Dzięki właściwościom fizycznym wody – która może przyjąć bardzo duże ilości energii cieplnej – mięso  szybciej staje się miękkie i kruche.

Gotowanie zup czy gulaszu nie wymaga używania odmrożonego mięsa. Należy jednak pamiętać, że kiedy zdecydujemy się użyć twardego, zamrożonego mięsa prosto z zamrażarki, to znacznie wydłuży to czas duszenia mięsa, a ten jak wiemy jest bardzo cenny i potrzebny do ugotowania dania.


Chcesz zrobić gulasz, ale nie wiesz co zrobić, żeby nie był twardy? Poznaj najlepszy sposób!


Udostępnij: