REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZnakomity przepis babci na ogórki kiszone. Jedna zasada robi dużą różnicę

Znakomity przepis babci na ogórki kiszone. Jedna zasada robi dużą różnicę

Fot. Pixabay.com

Ogórki kiszone dla wielu Polaków są bardzo atrakcyjną formą przekąski czy dodatku do obiadu. Stosując przepis wykorzystywany przez nasze babcie, otrzymamy w efekcie aromatyczne i pyszne ogórki.

REKLAMA

Starodawne, tradycyjne receptury na przygotowanie kiszonych ogórków w zalewie opierały się na jednym szczególe. Wystarczy wykorzystać liście dębu, aby uzyskać znakomity smak i zachwycić nim swoich bliskich!

Składniki:

3 kg ogórków
3 l wody
25 g soli
4 główki czosnku
łodygi kopru razem z baldaszkami nasion oraz liśćmi
korzeń chrzanu
4 liście chrzanu
12 zielonych liści dębu

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i namoczenia ich w wodzie przez co najmniej 30 minut. Czyścimy również chrzan, jego liście, koper oraz liście dębu. Następnie czosnek dzielimy na ząbki, jednak ich nie obieramy. Potem trzemy na tarce chrzan.

Do każdego słoika wkładamy po dwa ząbki czosnku, odrobinę chrzanu, dwa liście dębu, pół liścia chrzanu i część łodyg kopru. Na koniec ciasno układamy ogórki i zalewamy je gorącą wodą z solą. Słoiki odwracamy do góry dnem, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w zacienione miejsce na 5 dni.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA