Wiele osób wprost rozpływa się nad kluskami śląskimi, nazywając je jedną z kultowych polskich potraw. Receptura na przygotowanie najlepszej wersji tego dania jest bardzo prosta i poradzą sobie z nią nawet kuchenni laicy.
Kluski śląskie są bardzo częstym gościem na polskich stołach. Ich główną cechą charakterystyczną jest zagłębienie, które w połączeniu z polanym sosem czy mięsem dają znakomity efekt. Pyszne i puszyste kluski są bardzo łatwe do przygotowania!
Składniki:
1 kg ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
jajko
woda gazowana
15 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie przeciskamy je przez praskę. Po ostygnięciu dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Proces ten wykonujemy powoli, cały czas mieszając. Następnie do ciasta dodajemy jajko i wodę gazowaną, po czym dokładnie łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z gotowe ciasta formujemy kluski śląskie, a na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej wody. Po wypłynięciu ich na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.