Rozpływające się w ustach kluski śląskie. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe!

Fot. Pixabay.com

Wiele osób wprost rozpływa się nad kluskami śląskimi, nazywając je jedną z kultowych polskich potraw. Receptura na przygotowanie najlepszej wersji tego dania jest bardzo prosta i poradzą sobie z nią nawet kuchenni laicy.

Kluski śląskie są bardzo częstym gościem na polskich stołach. Ich główną cechą charakterystyczną jest zagłębienie, które w połączeniu z polanym sosem czy mięsem dają znakomity efekt. Pyszne i puszyste kluski są bardzo łatwe do przygotowania!

   

Składniki:

1 kg ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
jajko
woda gazowana
15 g mąki pszennej

   

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie przeciskamy je przez praskę. Po ostygnięciu dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Proces ten wykonujemy powoli, cały czas mieszając. Następnie do ciasta dodajemy jajko i wodę gazowaną, po czym dokładnie łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy.

   

Z gotowe ciasta formujemy kluski śląskie, a na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej wody. Po wypłynięciu ich na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News