Na każdym rodzinnym przyjęciu ciasto czekoladowe jest znakomitym pomysłem. Jego przygotowanie wcale nie należy do trudny, co udowadnia poniższy przepis. Poradzą sobie z nim nawet laicy.
Mało kto jest w stanie oprzeć się pysznemu ciastu czekoladowemu. Zapominając na chwilę o liczbie kalorii, każdy wręcz ubóstwia jego smak. Poniższy przepis to świetna propozycja dla osób, które chcą zachwycić swoich bliskich.
Składniki:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
330 ml mleka
1 łyżka octu
80 ml rozpuszczonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 gram mąki
3 łyżki kakao gorzkiego
200 gram cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
do musu: 175 gram czekolady gorzkiej i 240 ml śmietany kremówki
do ozdoby: owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Mleko mieszamy z octem i odstawiamy na 15 minut. W drugiej, wysokiej misce łączymy wszystkie suche składniki, natomiast czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i ekstraktu waniliowego. Po jej ostudzeniu łączymy ją z mlekiem, a następnie z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednorodną masę.
Gotową masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 20×20 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. W międzyczasie robimy mus. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany, po czym schładzamy masę. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dolewamy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na małych obrotach. Na koniec wylewamy ją na ciasto.