Wybitny deser dla całej rodziny. Rozpływające się ciasto czekoladowe

Fot. Pixabay.com

Na każdym rodzinnym przyjęciu ciasto czekoladowe jest znakomitym pomysłem. Jego przygotowanie wcale nie należy do trudny, co udowadnia poniższy przepis. Poradzą sobie z nim nawet laicy.

REKLAMA

Mało kto jest w stanie oprzeć się pysznemu ciastu czekoladowemu. Zapominając na chwilę o liczbie kalorii, każdy wręcz ubóstwia jego smak. Poniższy przepis to świetna propozycja dla osób, które chcą zachwycić swoich bliskich.

Składniki:

REKLAMA

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
330 ml mleka
1 łyżka octu
80 ml rozpuszczonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 gram mąki
3 łyżki kakao gorzkiego
200 gram cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
do musu: 175 gram czekolady gorzkiej i 240 ml śmietany kremówki
do ozdoby: owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Mleko mieszamy z octem i odstawiamy na 15 minut. W drugiej, wysokiej misce łączymy wszystkie suche składniki, natomiast czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i ekstraktu waniliowego. Po jej ostudzeniu łączymy ją z mlekiem, a następnie z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednorodną masę.

Gotową masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 20×20 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. W międzyczasie robimy mus. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany, po czym schładzamy masę. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dolewamy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na małych obrotach. Na koniec wylewamy ją na ciasto.

Podziel się: