Praktycznie do każdego dania idealnie pasują ogórki kwaszone. Nieocenione właściwości i jedyny w swoim rodzaju smak zachwyca podniebienia wielu Polaków. Aby uzyskać chrupiące ogórki, warto pamiętać o jednej rzeczy.
Procesy fermentacyjne sprawiają, że ogórki kwaszone mają tendencję do mięknięcia. Aby zapobiec temu problemowi i przez dłuższy czas cieszyć się chrupką konsystencją, warto dodać jeden składnik.
Składniki:
4 kilogramy ogórków gruntowych
sporo gałęzi kopru
korzeń chrzanu
kilka liści czarnej porzeczki
4 główki czosnku
4 łyżki stołowe soli
4 łyżki stołowe cukru
20 gramów kwasku cytrynowego
3 litry wody
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie odcinamy ich końcówki. Do wyparzonych słoików dodajemy następnie liście porzeczki, korzeń chrzanu i gałązki kopru. Dalej pionowo układamy w nich ogórki.
Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej sól, cukier, kwasek cytrynowy i ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Jeszcze gorącą marynatą zalewamy ogórki i odstawiamy do ostudzenia, po czym ponownie zlewamy ją do garnka i gotujemy kolejne 10 minut. Ponownie zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i odstawiamy je do góry dnem.