Paprykarz zazwyczaj wiąże się nam z rybą. Ale nie będzie żadnym problemem, jeśli przyrządzimy go w wersji wegetariańskiej. Produkt w nowej wersji powali na kolana nawet najbardziej grymaśnych łasuchów. Receptura jest bardzo prosta.
Paprykarz jest uważany za ponadprzeciętny przysmak. Część osób uznaje go wprost za kultowy rarytas, kojarzący się z sielskim okresem dzieciństwa. Okazuje się, że ten produkt spożywczy w wersji bezmięsnej jest tak samo smaczny.
Paprykarz to produkt, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wiele osób kupuje gotowy wyrób w sklepie, ale najsmaczniejszy paprykarz będzie wtedy, gdy zrobimy go własnoręcznie w domu.
Paprykarz wegetariański jest łatwy w przygotowaniu, więc prawie każdy poradzi sobie z tym przepisem.
Składniki:
40 g koncentratu pomidorowego
380 g ugotowanego ryżu
cebula
20 g oliwy
pietruszka
marchewka
3 listki laurowe
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
4 g wędzonej papryki (mielonej)
odrobina selera
sól
Przygotowanie:
Wlej na patelnię tłuszcz, rozgrzej go, wsyp startą pietruszkę, marchewkę, seler oraz dorzuć posiekaną cebulę. Warzywa podsmaż chwilę. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Składniki podduś na patelni do miękkości. Następnie wyciągnij z mieszanki przyprawy. Dodaj paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy i dopraw pieprzem i solą. Wszystkie składniki na paprykarz zmiksuj na gładką masę. Na koniec do mieszanki dodaj ryż. Paprykarz w wydaniu wegetariańskim jest gotowy. Świetnie pasuje do domowego chleba. Paprykarz w tej wersji na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli chcemy go jeszcze ulepszyć, możemy dodać do niego trochę płatków drożdżowych i koperek.