Chleb bez piekarnika?! Ten przepis zachwyca swoją prostotą!

Fot. Pixabay.com

Niektóre osoby, które nie posiadają piekarnika mogą być zdziwione, w jaki sposób bez tego urządzenia można upiec chleb. Okazuje się, że jest na to całkiem prosty sposób.

REKLAMA

Chleb przygotowywany we własnym domu za każdym razem jest znacznie lepszy, niż ten z większości piekarni czy sklepów. Poniższy przepis udowadnia, że nawet niecodzienny sposób pieczenia może dać wspaniały efekt.

Składniki:

REKLAMA

500 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml kefiru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Mąkę przesiewamy do sporej miski i dodajemy do niej jajko, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Wszystko mieszamy przy użyciu łopatki, a następnie zagniatamy ciasto.

Na stolnicę wysypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy krążki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i opiekamy na niej chlebki z obu stron bez tłuszczu.

Podziel się: