REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlet schabowy w panierce chipsowej - niezwykle chrupiące i smaczne

Kotlet schabowy w panierce chipsowej – niezwykle chrupiące i smaczne

schabowy w panierce chipsowej

Kotlet schabowy w panierce chipsowej to bardzo ciekawa i oryginalna wersja tego dania. Dzięki chipsom możemy nadać kotletom zupełnie innego i wyrazistego smaku. Jeśli znudziły Ci się klasyczne receptury z wykorzystaniem bułki tartej czy mąki, to koniecznie spróbuj tego niezwykłego przepisu!

REKLAMA

Panierka do kotleta to nieodłączny i niezbędny element kotleta – musi być chrupiąca i przylegać do mięsa. Kotleta schabowego można przygotować na
wiele różnych sposobów – tradycyjnie w bułce tartej, mące, po lubelsku. Niedawno pisaliśmy o schabowym w panierce śmietanowej, który smakiem zachwyca każdego, kto go choć raz spróbuje!

Ale czy słyszeliście o kotlecie w panierce chipsowej? Ta wersja panierki jest bardzo pomysłowa, bo możemy komponować różne smaki, na przykład: panierka cebulowo-serowa, paprykowa, fromage, kebab.

To świetne rozwiązanie, gdy mamy pod ręką chipsy, których nie dokończyliśmy jeść, a szkoda wyrzucić je do kosza. Warto zrobić z nich pyszną i chrupiącą panierkę. Oto przepis!

Kotlet schabowy w panierce chipsowej – przepis

Składniki:

» 4 plastry schabu

» 1 jajko + 3 łyżki mleka

» 5 łyżek mąki

» 5 łyżek bułki tartej

» 90 g chipsów o dowolnym smaku

» sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Plastry schabu rozbij tłuczkiem dosyć cienko, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania panierki. Jajko wbij do miski, wlej mleko i dokładnie rozmieszaj. Chipsy pokrusz bardzo drobno używając tłuczka lub młynka. Na talerz wsyp mąkę oraz bułkę tartą, dodaj pokruszone chipsy i dokładnie wymieszaj.

Kotlety wkładaj do jajka z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz je w panierce – dociskaj palcami, by byłby całkowicie pokryte chipsową panierką. Smaż je patelni z rozgrzanym tłuszczem, aż się zarumienią – pamiętaj o temperaturze, musi być średnia, aby nie spalić panierki.

Podawaj je z młodymi, chrupiącymi ziemniakami i ulubioną surówką lub mizerią. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA