Kotlet schabowy w panierce chipsowej to bardzo ciekawa i oryginalna wersja tego dania. Dzięki chipsom możemy nadać kotletom zupełnie innego i wyrazistego smaku. Jeśli znudziły Ci się klasyczne receptury z wykorzystaniem bułki tartej czy mąki, to koniecznie spróbuj tego niezwykłego przepisu!
Panierka do kotleta to nieodłączny i niezbędny element kotleta – musi być chrupiąca i przylegać do mięsa. Kotleta schabowego można przygotować na
wiele różnych sposobów – tradycyjnie w bułce tartej, mące, po lubelsku. Niedawno pisaliśmy o schabowym w panierce śmietanowej, który smakiem zachwyca każdego, kto go choć raz spróbuje!
Ale czy słyszeliście o kotlecie w panierce chipsowej? Ta wersja panierki jest bardzo pomysłowa, bo możemy komponować różne smaki, na przykład: panierka cebulowo-serowa, paprykowa, fromage, kebab.
To świetne rozwiązanie, gdy mamy pod ręką chipsy, których nie dokończyliśmy jeść, a szkoda wyrzucić je do kosza. Warto zrobić z nich pyszną i chrupiącą panierkę. Oto przepis!
Kotlet schabowy w panierce chipsowej – przepis
Składniki:
» 4 plastry schabu
» 1 jajko + 3 łyżki mleka
» 5 łyżek mąki
» 5 łyżek bułki tartej
» 90 g chipsów o dowolnym smaku
» sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbij tłuczkiem dosyć cienko, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania panierki. Jajko wbij do miski, wlej mleko i dokładnie rozmieszaj. Chipsy pokrusz bardzo drobno używając tłuczka lub młynka. Na talerz wsyp mąkę oraz bułkę tartą, dodaj pokruszone chipsy i dokładnie wymieszaj.
Kotlety wkładaj do jajka z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz je w panierce – dociskaj palcami, by byłby całkowicie pokryte chipsową panierką. Smaż je patelni z rozgrzanym tłuszczem, aż się zarumienią – pamiętaj o temperaturze, musi być średnia, aby nie spalić panierki.
Podawaj je z młodymi, chrupiącymi ziemniakami i ulubioną surówką lub mizerią. Smacznego!