schabowy w panierce śmietanowej

Kotlet schabowy zawsze idealnie sprawdza się na obiad, niezależnie od dnia. To szybkie i klasyczne danie, szczególnie znane na polskich stołach. Podane z ziemniakami i mizerią to zestaw, który zawsze każdemu smakuje. Jednak, aby kotlet był idealny, to konieczna jest pyszna i chrupiąca panierka. Zobacz przepis na kotlet schabowy w panierce śmietanowej!

Kotlety schabowe to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów – najbardziej popularne to te w panierce z płatków kukurydzianych, bułce tartej, mące i jajku. Ale czy słyszeliście o panierce ze śmietaną?

Okazuje się, że kotlety panierowane w śmietanie smakują wyśmienicie – są soczyste w środku i bardzo chrupiące na wierzchu! To świetna alternatywa dla klasycznych receptur, dlatego naprawdę warto spróbować niecodziennej wersji tego dania.

Kotlet schabowy w panierce śmietanowej

Przygotowanie kotletów i panierki nie wymaga dużego wkładu czasu ani wielu składników. Przygotujesz je w kilka minut! Najlepiej smakują z pysznymi i aromatycznymi ziemniakami hasselback i mizerią lub dowolną surówką.

Składniki:

» 3 łyżki gęstej śmietany

» 3 jajka

» 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

» bułka tarta

Przygotowanie:

Kotlety rozbij dokładnie tłuczkiem. Do miski dodaj śmietanę, jajka i przyprawę, a następnie wszystko wymieszaj. Bułkę tartą wsyp na talerz.

Kotlety obtaczaj kolejno w śmietanie z jajkiem, a następnie w bułce tartej – powtórz tę czynność dwa razy i smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż do momentu, aż kotlety będą złociste.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę