Zwykłe kotlety mielone mogą po jakimś czasie się znudzić. Aby urozmaicić codzienne menu, można wypróbować łatwy i niedrogi przepis na… kotlety parówkowe! Są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Będą smakowały dzieciom i dorosłym.
Do przygotowania kotletów parówkowych będą potrzebne takie składniki:
20 dag parówek
10 dag pieczarek
cebula
półtorej szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, słodka papryka
olej.
Cebulę należy posiekać, natomiast pieczarki oczyścić i pokroić. Kolejnym krokiem jest zeszklenie na rozgrzanym oleju cebuli. Następnie trzeba dodać pieczarki, wszystko posolić i poddusić.
Parówki należy krótko gotować, później pokroić na plasterki. Następnie w misce trzeba wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka, mleko. Powstała masa ma wyglądać jak gęste ciasto naleśnikowe. Kolejnym etapem jest dodanie parówek, cebuli z pieczarkami i przyprawienie całości pieprzem i papryką. Na koniec należy smażyć kotleciki z obydwu stron.