Ziemniaki w panierce to zupełnie nowa odsłona klasycznych, pieczonych w przyprawach ziemniaków. Smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w wykonaniu. Nie potrzebujesz wielu składników ani doświadczenia w gotowaniu, bo z tym przepisem poradzi sobie każdy!
Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce to świetny pomysł na każdą okazję – na obiad, spotkanie rodzinne, a nawet imprezę. Ziemniaki najlepiej komponują się ze świeżą sałatką, na przykład grecką.
Ich smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich i znajomych, a w dodatku przygotujesz je błyskawicznie w pół godziny. Poznaj niecodzienny, ale niezwykle pyszny przepis na ziemniaki w panierce!
Ziemniaki w panierce – chrupiące i pyszne. Poznaj błyskawiczny przepis!
Składniki:
» ziemniaki – dowolna ilość
» bułka tarta
» przyprawa do kurczaka
» natka pietruszki – może być też suszona lub mrożona
» olej
» sól
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj, a potem pokrój na niewielkie kawałki. Gotuj je na średnim ogniu w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, a następnie odcedź. Przygotuj panierkę – wsyp do miski bułkę tartą, a następnie dodaj przyprawę do kurczaka i natkę pietruszki.
Proporcje przypraw i ich rodzaj zależy od Ciebie – dodaj tyle, ile lubisz, ale pamiętaj, żeby panierka była dobrze doprawiona.
Gdy ziemniaki przestygną, zamocz każdy z kawałków w letniej wodzie i w panierce. Układaj je na blaszce, a na koniec skrop olejem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, na 20 minut. Podawaj je z ulubioną sałatką i ulubionymi dodatkami.