Blanszowanie warzyw to nic trudnego. Niektórych ta czynność może wręcz przerażać, jednak w rzeczywistości nie jest wcale skomplikowana. Dzięki procesowi blanszowania warzywa nabiorą lepszego wyglądu i smaku.
Warzywa, takie jak: papryka, brokuł, marchewka czy cukinia są smaczne w każdej formie, a dzięki blanszowaniu zachowają swoją naturalną barwę. Blanszowanie jest obróbką cieplną, która sprawia, że warzywa tracą swoją surowość, a także różnego rodzaju zanieczyszczenia i drobnoustroje. Produkty stają się chrupiące i jędrne, tym samym stanowią znakomitą bazę do wielu rozmaitych potraw i sałatek. Jak blanszować warzywa i po co to robić?
Najłatwiejszym sposobem byłoby po prostu pokroić jarzyny, a następnie ugotować je bądź podsmażyć. Chociaż blanszowanie wymaga trochę więcej pracy, to tak naprawdę można przyrządzić swoje dania znacznie szybciej.
Zalety blanszowania warzyw
W procesie blanszowania można wyeliminować z warzyw wszelkie bakterie oraz pozostałości nawozów. Na tym nie koniec. Dzięki tej metodzie obróbki termicznej można pozbyć się lekko cierpkiego posmaku warzyw, a nawet nieprzyjemnego aromatu w przypadku niektórych produktów np. kalafiora lub cebuli.
Warzywa poddane blanszowaniu cechują się szczególnym smakiem, a najczęściej blanszuje się marchewkę, szparagi, paprykę, brokuły i cukinię.
Jak po kolei blanszować warzywa?
Starannie umyj jarzyny, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Jeśli jest to kalafior, podziel go na małe różyczki, a jeśli chcesz przyrządzić frytki z warzyw, to pokrój je w zapałki. Warzywa włóż do wrzątku na około 2 minuty, po chwili odcedź i bezpośrednio przełóż do wody z lodem (na ok. 2 min). Odsącz i umieść na talerzu. Prawie identycznie możesz blanszować również owoce.