Rolada marchewkowa to niecodzienna kombinacja słodkiego ciasta z nadzieniem marchewkowym. Ten przepis bez wątpienia spodoba się wielbicielom domowych deserów i wyszukanych smaków.
Rolada na wyjątkowe okazje
Rolada marchewkowa z pewnością zaskoczy wszystkich gości, którzy z ochotą skosztują oryginalnego wypieku z dodatkiem warzywa. Deser możesz podać na rodzinnym obiedzie lub z okazji innych uroczystości (np. urodzin czy imienin). Rolada jest ciastem dość prostym w przygotowaniu. Wypróbuj tę recepturę i sam oceń.
Składniki na ciasto:
¾ szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
2 duże marchewki
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
Składniki na nadzienie:
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru + trochę na posypkę
250 g serka kremowego
Niezbędne przybory:
Do zrobienia rolady przyda Ci się forma do pieczenia, łyżka, sitko, nóż, ściereczka kuchenna, papier do pieczenia, dwie miski i piekarnik.
Sposób przygotowania:
Składniki do rolady, takie jak: ser, masło, marchewka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Blachę (o wymiarach 25 × 35 cm) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia i również posmaruj tłuszczem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.
Przygotowanie ciasta:
Obierz i zetrzyj marchewki na tarce o małych oczkach. Potem w naczyniu ubij jajka na aksamitną pianę, a potem dodaj do niej olej i cukier, cały czas mieszaj oraz ubijaj składniki. W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą resztę suchych składników: cukier waniliowy, imbir, sodę, sól, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Następnie mieszankę przesyp do naczynia z masą jajeczną. Wymieszaj całość za pomocą łyżki, a potem ostrożnie wsyp marchewkę. Jeżeli jest mocno wilgotna, możesz pozbawić nadmiaru płynu.
Ciasto przelej do formy i piecz około 20 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto zroluj. W tym celu ułóż na blacie ściereczkę i obsyp ją cukrem pudrem przez sito (cukier spowoduje, że wypiek nie przylegnie do ścierki, zaś ścierka – że deser nie sklei się sam ze sobą). Rozłóż na niej ciasto, umieszczając foremkę spodem do góry. Później zdejmij papier do pieczenia i ciasto zawijaj w materiał. Odstaw roladę do wystygnięcia. Teraz przygotuj nadzienie. Ubij masło wraz z cukrem waniliowym, serkiem kremowym oraz cukrem pudrem na gładki krem.
Tak przyrządzone nadzienie rozsmaruj na rozłożonym cieście, po czym zacznij zwijać roladę z powrotem (już bez ścierki). Odstaw na godzinę do ponownego wystudzenia. Do słodkiej rolady marchewkowej dobrze pasuje posypka z cukru pudru, lecz możesz ją posypać bądź polać innym ulubionym dodatkiem. Jeśli chcesz, aby rolada miała wytrawny smak, przygotuj nadzienie z twarogu, śmietany, szczypiorku, sera, startej rzodkiewki, pieprzu i soli.