Kotlety makaronowe to wyśmienita alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych, albo też jajecznych. Smakują rewelacyjnie, a w dodatku przygotujesz je w 30 minut. Oto przepis.
Kotlety makaronowe to idealny pomysł na szybki obiad. Nie wymagają wielu składników, smakują lepiej niż kotlety jajeczne. To wyśmienite danie, które spodoba się zwłaszcza wegetarianom. Bazuje na makaronie i warzywach, dlatego pokochają je także dzieci. Poznaj rewelacyjny przepis!
Kotlety makaronowe – pyszne i błyskawiczne
Składniki:
» 1 opakowanie makaronu z zupki chińskiej
» 2 ugotowanie ziemniaki
» 2 łyżki posiekanej papryki
» pół cebuli
» 2 łyżki groszku z puszki
» 2 łyżki ugotowanej, posiekanej marchewki
» szczypta chilli
» pół łyżeczki słodkiej papryki
» pół łyżeczki kurkumy
» sól i pieprz
» 1 jajko + bułka tarta
Przygotowanie:
Makaron z zupki chińskiej ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź, następnie przełóż do miski. Ziemniaki ugotuj i rozgnieć na papkę, a potem dodaj do makaronu. Marchewkę również ugotuj i posiekaj na małe kawałki i wsyp do masy. Paprykę i cebulę posiekaj na drobne kosteczki, dodaj do miski z makaronem, marchewką i ziemniakami. Potem dodaj groszek, szczyptę chilli, słodką paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz.
Całość dobrze wymieszaj, aż masa będzie spójna. Uformuj niewielkie kotleciki, a jajko roztrzep widelcem, następnie maczaj kotleciki w jajku i bułce. Smaż je na głębszym tłuszczu na patelni, do czasu, aż się zarumienią.
I gotowe! Kotlety podawaj np. z ziemniakami, frytkami i surówką. Smacznego!