Najlepsza surówka z dodatkiem kapusty pekińskiej. Samo zdrowie!

Fot. Pixabay.com

Surówka może być przygotowywana na różne sposoby i z dodatkiem wielu różnych produktów. Jednym z nich jest kapusta pekińska. Poniższy przepis pozwala przygotować ciekawą propozycję posiłku.

REKLAMA

Surówka jest często wybieranym dodatkiem do obiadów, ale także jako oddzielny posiłek. Przygotowanie jej z kapusty pekińskiej daje niesłychane wrażenia smakowe dla całej rodziny.

Składniki:

REKLAMA

kapusta pekińska
2 jabłka
2 marchewki
60 g jogurtu naturalnego
60 g majonezu
30 g posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Kapustę myjemy i suszymy, następnie wycinamy wierzchnie części, głąb i grube nasady liści. Całość drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dalej obieramy marchewki i jabłka, z których wycinamy gniazda nasienne. Oba warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek. Dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Na koniec wystarczy doprawić surówkę.

Udostępnij: