Takim daniem zachwyci się każdy – jajka po florencku można podawać jako dodatek między innymi do kanapki. Będzie wtedy o wiele bardziej wykwintna i smaczna. Każdy, kto szuka nietypowego sposobu na przyrządzenie jajek, powinien wypróbować ten przepis!
Składniki na jajka
2 jajka
łyżeczka masła
100 g szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżeczka octu winnego
sól i pieprz
Składniki na sos
2 żółtka
100 g rozpuszczonego masła
łyżka soku z cytryny
Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu – żółtka należy ubić na puszysto z sokiem z cytryny i masłem. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie na maśle należy usmażyć szpinak z czosnkiem, również doprawić. Tak przygotowany szpinak należy wyłożyć na kromki chleba. Następnym krokiem jest doprowadzenie wody do wrzenia, dodanie do niej octu i wrzucenie jajek. Należy chwilę je gotować, by białko się ścięło. Jajka wykładamy na chleb ze szpinakiem, wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem z żółtek.